سه قدم تا یک روز عالی

سه قدم تا یک روز عالی


هر آدم موفقی را که می‌شناسم (یا آدم‌های موفقی که در موردشان چیزی خوانده‌ام) صبح زود از خواب بیدار می‌شوند و کارشان را شروع می‌کنند. این ویژگی مخصوص همه آدم‌های موفق است به طوری که می‌شود گفت سحرخیزی رمز موفقیت است. بن فرانکلین می‌گوید: زود خوابیدن و زود بیدار شدن، انسان را سالم، ثروتمند و خردمند می‌کند.

سالم، ثروتمند و خردمند. حالا ببینیم چطور زود بیدار شدن و زود سر کار رفتن به شما کمک می‌کند تا سالم، ثروتمند و خردمند شوید.

تجربه من نشان می‌دهد که هیچ زمانی برای فکر کردن و برنامه‌ریزی روزانه مثل صبح زود که محل کارتان آرام و خلوت است خوب نیست. صبح زود هیچ تلفنی به صدا در نمی‌آید و هیچ مسئله دیگری آرامش و خلوت شما را به هم نمی‌ریزد هنوز روز کاری‌تان شروع نشده و شما می‌توانید به خوبی در مورد آن فکر کنید. سکوتی که صبح زود در محل کارتان حکم فرماست آرامش‌تان را بیش‌تر می‌کند و به شما اجازه می‌دهد که زمان زیادی را در سکوت به فکر کردن اختصاص دهید. در طول روز که محل کارتان شلوغ می‌شود و فشار کاری وجود دارد تمرکز روی مسائل مهم مشکل می‌شود، در هر لحظه باید به مسائل متعددی فکر کنید. فشار دقیقه نود بودن را از اعماق وجود احساس کنید. ممکن است خبر بدی بشنوید که حالتان را طوری بد کند که نتوانید هیچ کار مفیدی انجام دهید.


بنجامین فرانکلین در مورد یک برنامه صبحگاهی تقریباً عالی این‌گونه می‌نویسد: در طول چندین سال در مورد صدها تکنیک صرفه‌جویی در وقت و ایجاد نظم، مطالعه و بسیاری از آن‌ها را آزمایش کردم.

این برنامه ساده سه بخشی که در ادامه توضیح می‌دهیم بهترین برنامه صبحگاهی از نظر فرانکلین می‌باشد.


قدم اول: سلامتی (۷-۶:۳۰)

اولین کاری که هر روز صبح انجام می‌دهم دویدن است. بعد از چهار الی پنج دقیقه گرم کردن خودم یک مسیر چهار و نیم کیلومتری را به هشت بخش تقسیم می‌کنم و در طول آن مسیر می‌دوم و هر ۳۰ ثانیه یک بار کمی استراحت می‌کنم. بعد از آن به مدت ۱۰ دقیقه حرکات کششی انجام می‌دهم و در پایان یک دوش آب سرد می‌گیرم و با پوشیدن یک دست لباس تمیز این مرحله از برنامه روزانه‌ام را تکمیل می‌کنم.

این تمرین‌ها، خلاصه همه چیزهایی است که در طول ۴۵ سال گذشته راجع به سلامتی و تناسب اندام یاد گرفته‌ام و انجام دادن این تمرین‌ها وضعیت سلامتی‌ام را بسیار بهتر کرده است. مثلاً یکی از نشانه‌هایش این است که دیگر از کمردرد، گردن درد و کتف درد که سال‌ها آزارم می‌دادند خبری نیست. حالا اندازه زمان دانشجویی‌ام که فوتبال بازی می‌کردم قوی هستم و کمتر مریض می‌شوم.


قدم دوم: برنامه‌ ریزی روزانه (۷:۳۰-۷)

من هر روز را با فهرستی از کارهای روزانه شروع می‌کنم که معمولاً شب قبل آن را آماده کرده‌ام. قبلاً عادت داشتم لیست ایمیل‌هایم را چک کنم تا ببینم آیا ایمیل مهمی برایم آمده یا نه؛ ولی در طول این زمان ایمیل‌های غیر ضروری را هم می‌خواندم و به این ترتیب وقت و انرژی‌ام هدر می‌رفت. حالا دیگر صبح‌ها سراغ ایمیلم نمی‌روم و حتی آن را باز نمی‌کنم. فقط پیام‌های تلفنی و فکس‌هایی را که رسیده‌اند بررسی می‌کنم و موارد مهم را در فهرست روزانه‌ام می‌نویسم. در این زمان به هیچ‌کدام از پیام‌های تلفنی و فاکس‌ها جواب نمی‌دهم و فقط کارهایم را مرتب می‌کنم و بعد تصمیم می‌گیرم که چه کارهایی را همان روز انجام دهم و کدام کارها را به بعد موکول کنم.

حالا بخش جالب کارم شروع می‌شود. یک برگه کاغذ سفید برمی‌دارم و در بالای آن تاریخ را می‌نویسم و همه اطلاعاتی را که جمع‌آوری کردم در آن یادداشت می‌کنم. سپس ۱۵ تا ۲۰ موردی را که باید تا پایان روز انجام بدهم انتخاب می‌کنم (وقتی این کار را انجام می‌دهید، باید واقع بین باشید. به هیچ عنوان نمی‌توانید در طول یک روز بیشتر از ۱۵ تا ۲۰ کار مهم انجام دهید). از میان این موارد ۵ مورد را که کارهای مهم اما غیر ضروری هستند، علامت می‌زنم.

کارهای ضروری را مجبورید که انجام دهید. کارهای مهم اما غیر ضروری کارهایی هستند که برای رسیدن به هدف‌های بلند مدتی که دارید باید آن‌ها را انجام دهید. این کارها برای رسیدن به موفقیت، بسیار مهمند اما اگر آن‌ها را اولویت‌بندی نکنید، نمی‌توانید انجامشان دهید.

یک قانون کلی می‌گوید باید کارهایتان را طوری برنامه‌ریزی کنید که انجام دادن هر کدام از آن‌ها بیشتر از ۱ ساعت طول نکشد. کارهایی که ظرف ۱۵ الی ۳۰ دقیقه انجام می‌شوند بهترین کارها هستند. اگر کاری دارید که بیش‌تر از چند ساعت طول خواهد کشید آن را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنید و در طول چند روز آن را انجام دهید. به این ترتیب زیر فشار قرار نمی‌گیرید.

اگر از این سیستم ساده استفاده کنید، متوجه کارایی آن خواهید شد. قبل از اینکه همکاران و رقیب‌هایتان چای اول صبح‌شان را بنوشند شما اولویت‌هایتان را تعیین و در مورد بعضی از آن‌ها به خوبی فکر کرده‌اید. دیگر لازم نیست نگران فراموش کردن بعضی از کارهای مهم‌تان باشید و چون می‌دانید که روزی پُربار در پیش دارید، انرژی و هیجان‌تان بیش‌تر می‌شود.


قدم سوم: کاری کنید هر روزتان بهتر از روزهای معمولی باشد. (۸:۳۰-۷:۳۰)

بهترین روش این است که مهم‌ترین کاری را که علامت زده‌اید انتخاب کنید، کاری که در راه رسیدن به هدف دلخواهتان به شما کمک می‌کند. سپس آن کار را انجام دهید. اگر کار بسیار مهم‌تری وجود دارد که باید انجام دهید یا کسی اصرار می‌کند که کار دیگری را برایش انجام دهید اصلاً نگران نباشید. هنوز ساعت ۹ نشده است. این وقت، وقت خودتان است پس آن را به خودتان اختصاص دهید!

اگر نمی‌دانید مهم‌ترین کارتان چیست این سؤال را از خودتان بپرسید: «اگر قرار بود ظرف یک هفته آینده از دنیا بروم، مهم‌ترین کاری که باید می‌کردم چه بود؟»

اگر اولین ساعت هر روز کاریتان را به کاری اختصاص دهید که مورد علاقه شماست انرژی فوق‌العاده‌ای به دست خواهید آورد.

درست است برای بعضی‌ها موفقیت یک شبه اتفاق می‌افتد اما در پشت این یک شب، تلاش‌های آرام‌آرامی است که بدون خستگی و با پایداری انجام شده است.

هر روز حدود چه ساعتی به محل کارتان می‌روید؟

به خودتان قول دهید که از حالا به بعد حداقل ۱۵ دقیقه زودتر در محل کار حاضر شوید. خودتان را گول نزنید. اگر سعی می‌کنید رأس ساعت ۸ به محل کارتان برسید ولی فقط دو روز در هفته موفق می‌شوید که رأس ساعت برسید، قبول کنید که زمان شروع کار شما ۸:۱۵ یا ۸:۳۰ است. سپس برنامه‌تان را تنظیم کنید.

15 دقیقه در روز ضربدر ۵۰ هفته از سال یعنی ۵/۶۲ ساعت اضافه‌کاری. با این کار بیش‌تر از یک هفته از رقیب‌هایتان سبقت می‌گیرید. در طول یک هفته می‌توانید کارهای زیادی انجام دهید بنابراین این زمان را دست کم نگیرید.

مسئله فقط اضافه کاری نیست بلکه می‌توانید کارهایتان را هم زودتر از موعد انجام دهید. زودتر حاضر شدن در محل کار باعث می‌شود که بیش‌تر آماده باشید، بهتر فکر کنید، منظم‌تر و در بقیه بخش‌هایتان هم موفق‌تر باشید.

نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که:

زود خوابیدن و زود بیدار شدن شما را سالم‌تر، ثروتمندتر و عاقل‌تر می‌کند به شرطی که سیستم بدن شما به گونه‌ای باشد که بیش‌ترین بازده خود را در صبح زود داشته باشید.

یک خبر ویژه برای کسانی که به برنامه‌ریزی علاقه دارند اما نمی‌‌توانند به درستی برنامه‌ریزی کنند …

ما کتاب «مدیریت زمان مورچه‌ای» را به همین منظور برای شما تهیه کرده‌ایم و به شما اطمینان می‌دهیم که یکی از منابع مفید در زمینه مدیریت زمان خواهد بود. برای مشاهده توضیحات این کتاب بر روی لینک زیر کلیک کنید.

مطالعه بیشتر