از زیر چتر سازمانت بیرون بیا! اَبَرشغل ها در راهند …

اَبَرشغل ها

شاید تاکنون به سیر تحول مشاغل از گذشته تا کنون توجه کرده باشید؛ البته هرچه سن شما بیشتر باشد، بیشتر متوجه روند این تغییر هستید! با پیشرفت فناوری و همه گیر شدن استفاده از کامپیوتر، امروزه به ندرت می‌توان مکانی را بدون این فناوری مدرن یافت. از طرف دیگر، روز به روز به تعداد مشاغلی که ماشینی می‌شوند اضافه می‌شود و همین امرر یعنی خداحافظ کار! بنابراین، همچنان که به عصر اطلاعات و دانایی نزدیک‌تر می‌شویم، مشاغل سنتی از بین می‌روند و ما برای اینکه بتوانیم در بازار کار، شغلی برای خود داشتهه باشیم، باید به سوی مهارت‌هایی برویم که قابل ماشینی شدن نباشند!
مفهوم «شغل» به معنای سنتی آن مرده است. مردم عادت کرده بودند برای خود “شغلی” داشته باشند و برای دیگران کار کنند و حالا بیشتر و بیشتر می‌خواهند برای خودشان کار کنند و فروشنده‌ کالاها یا خدمات خودشان باشند.

«پایداری و ثبات» یکی از مهم‌ترین خصوصیات مشاغل گذشته بود اما در قرن بیست و یکم، بیشتر افراد باید بیرون از چتر ایمن سازمان‌ها به دنبال راهی برای امرار معاش باشند؛ چرا که شرکت‌های بزرگ دیگر مانند گذشته استخدام “فلّه ای” نخواهند داشت.

اینجاست که اَبَرشغل ها از راه می‌رسند؛ امّا … اَبَرشغل دیگر چیست!؟

اَبَرشغل ها گونه‌های کاملاً جدیدی از کار هستند که نیازمند مهارت‌ها و توانایی‌های منحصر به فرد و غیرقابل ماشینی شدن انسان هستند. فناوری به خودی خود قاتل مشاغل است و در واقع هدف اصلی از به کارگیری ماشین‌ها و ابزارها این است که کارها ساده‌تر و سریع‌تر از آنچه انسان انجام می‌دهد، انجام شوند!

با کمی دقت متوجه می‌شویم که امروزه مشاغل خدماتی بیش‌تر از گذشته در حال نابود شدن هستند:

  • منشی‌های پاسخگوی تلفن با سامانه‌های تشخیص صدا و پاسخ؛
  • بلیت فروشان فروشگاه‌ها با کیوسک‌های صدور بلیط؛
  • خدمات غیر حضوری بانک‌ها همچون تلفن بانک، همراه بانک و اینترنت بانک؛
  • و هزاران نمونه دیگر.

فرقی نمی‌کند که در چه سطحی از آموزش و قدرت فکری باشیم، واقعیت این است که یقه سفیدها به گونه‌های در حال انقراض پیوسته‌اند! پس زمان آن رسیده که کلاهمان را قاضی کنیم، اگر نمی‌خواهیم به این گونه‌های در حال انقراض بپیوندیم، باید به کارهایی بپردازیم که ماشین‌ها در آن حرفی برای گفتن ندارند!

  • اَبَرشغل ها، باید به وسیله موجودی انجام شوند که زنده است و زنده عمل می کند، دارای شعور است و نسبت به این شعور خود آگاهی دارد. پس اگر مانند یک روبات عمل کنی، ریسک جایگزین شدن با آن را پذیرفته‌ای، به همین سادگی!

دو گروه شغل را در نظر بگیرید:

جراح و پرستار. در حال حاضر روباتی به اسم پِِنه‌لوپه وجود دارد که در مواقع اضطرار می‌تواند جای پرستار کمکی را بگیرد. این دستگاه در سال ۲۰۰۵ در یکی از بیمارستان‌های نیویورک با موفقیت آزمایش شد. با توجه به اینکه بیمار، بیهوش است و تیم جراحی درخواست‌های کاملاً مشخصی دارد، شغل پرستار کمکی هشیاری چندانی نمی‌خواهد. پنه‌لوپه به راحتی می‌تواند بدون هیچگونه هوشیاری از عهده وظایف پرستار کمکی برآید.

کارهای جراح نیز هشیاری زیادی نمی‌خواهد! یک جراحی ساده را در نظر بگیرید که پیشامدهای نامطلوبی که ممکن است حین آن به وجود آیند، از قبل شناخته شده‌اند. روبات‌ها متداول‌ترین جراحان آینده خواهند بود و ما از امروز نشانه‌های آن را می‌بینیم.

ادامه دارد …

 

منابع: گرامی، محمدرضا. تحولات تکنولوژی و ماهیت مشاغل در عصر اطلاعات و ارتباطات. رفعت نژاد، محمدحسین. ۵ شغل که پیدا کردن گزینه مناسب برای آنها بسیار دشوار است، روزنامه دنیای اقتصاد. دبلیو سامسون، ریچارد. ابر شغل های آینده، خانه کارآفرینان ایران. الوانی، سید مهدی. مدیریت عمومی.

مطالعه بیشتر