شرح شغل مدیر وب سایت

ده سال پیش، شما می توانستید با ایجاد یک وب سایت و حصول اطمینان از اینکه مشتریان بتوانند شما را آنلاین پیدا کنند، جزو پیشگامان حوزه کاری خودتان باشید؛ اما در دنیای کسب و کار امروز، این امر به این سادگی امکانپذیر نیست. در حال حاضر، وب سایت به یکی از مهمترین داراییهای بازاریابی شما تبدیل شده است؛ پلتفرمی که شما می توانید از آن برای تبلیغ کسب و کار خود استفاده کنید. محتوای سایت و کمپینهای بازاریابی آنلاین شما به لحاظ استراتژیکی می توانند ترافیک هوشمندی را به وب سایت شما هدایت کنند و سهم بسیاری در موفقیت و رشد کسب و کارتان داشته باشند. «مدیر وب سایت» همان کسی است که با تواناییها و مهارتهای خود میتواند شما را به اهدافتان برساند. مدیران وب سایت، دیگر وب سایتها را مدیریت نمیکنند! آنها «برند اینترنتی» یک سازمان را مدیریت میکنند! بنابراین، سوالی که مطرح میشود این است که: مدیر وب سایت، برای رشد و موفقیت سازمان، چه وظایفی را بر عهده دارد؟
از جمله وظایف مدیر وب سایت می توان به نظارت و کنترل بر محتوای صفحات، تحلیل دادههای آماری سایت (برای مشخص کردن نقاط قوت و قابل بهبود سایت، دلیل خرید نکردن مخاطبان، دلیل عضو نشدن آن ها در خبرنامه، دلیل عدم تمایل برای دریافت محصولات رایگان و … .)، تلاش در جهت افزایش سرعت بارگذاری صفحات و ایجاد رابط کاربرپسند برای مخاطبان سایت (فراهم کردن شرایطی که بازدیدکنندگان سایت تبدیل به مشتری شوند.)، ارائه پشتیبانی فنی لازم برای پایگاه داده (مدیر وبسایت باید نسبت به تمامی مسائل فنی سایت آگاهی کامل داشته باشد و بر کار تیم فنی نظارت منظم داشته باشد.)، برنامهریزی برای جذب ترافیک به سایت (خبرگزاریها، تبلیغات کلیکی، بازاریابیهای دهان به دهان و ویروسی، ایمیل مارکتینگ، شبکههای اجتماعی، موتورهای جستجو و …) و برنامه ریزی و هدف گذاری در خصوص توسعه برند اینترنتی سازمان اشاره کرد.
با توجه به ضرورت بیان شده، تیم متاخلاق اقدام به تهیه این شرح شغل نموده است.
این شرح شغل شامل موارد زیر می باشد.
☑ هدف ایجاد شغل
☑ ابعاد شغل
☑ شرایط اولیه احراز شغل
☑شرایط و محیط کاری
☑ ویژگیهای رفتاری، روحی و شخصیتی
☑ وظایف
☑ مهارتها
☑ توانایی ها
☑ دانش
☑ قرارداد و حقوق و مزایا
☑ لیست نبایدها
☑ تعهد شاغل

به احتمال زیاد شما هم عناوین «شرح شغل» یا «شناسنامه شغل» را در زندگی کاریتان شنیدهاید. شما میدانید که شرح شغل یک سند مکتوب است که در آن اطلاعاتی از قبیل وظایف و مسئولیتهای شغل، مشخصات شغل، شرایط احراز شغل و … آورده میشود. مطمئناً شما میدانید که شرح شغل چیست، اما آیا میدانید که چرا به شرح شغل نیاز دارید؟ آیا از نظر شما شرح شغل یک پروژه خسته کننده از واحد منابع انسانی است که در اغلب مواقع حتی به آن عمل هم نمیشود؟ اگر تا به حال اینگونه فکر میکردهاید، لازم است بدانید که شرح شغل یک سند مکتوب بسیار مهم برای سازمان و حتی خود شماست! اما چطور!؟
اگر بخواهیم به تعدادی از مهمترین موارد کاربرد شرح شغل اشاره کنیم، باید بگوییم که:
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرح شغل مدیر وب سایت بر روی لینک زیر کلیک کنید.